Nasze komputery a W.O.T.

Awatar użytkownika
baba1234
Posty: 1253
Rejestracja: 20 paź 2010, 8:38

Re: Nasze komputery a W.O.T.

Postautor: baba1234 » 26 maja 2013, 10:04

8800 to już przeżytki... Kupuj coś o mniejszym poborze mocy i wydzielaniu ciepła... Seria 8800gtx to były grile..
Garażtype59,IS7,isu152,Object 704,Fv4202
-> World of Warships - walcz na morzu!
Awatar użytkownika
Gorzki93
Posty: 536
Rejestracja: 21 sty 2012, 20:29

Re: Nasze komputery a W.O.T.

Postautor: Gorzki93 » 14 cze 2013, 19:45

Kupiłem 8800GTS 320MB OC, podłączyłem, wgrałem stery nvidia 320.18, usunąłem ATI Catalyst, włączyłem WoT i komp padł. Wyciągnąłem 2 wentylatory boczne, DVD i znowu to samo. W końcu zrestartowałem go normalnie, jeszcze raz sprawdziłem kalkulator Enermax:

http://www.enermax.outervision.com/

Wyszło 390-440W dla zużycia kondensatorów 30-50%. Po 4 latach mogą być już trochę wydżymnięte z pojemności nominalnej. Zasilacz Pentagram 460W z kompletem zabezpieczeń.

Jakie mogą być powody gaśnięcia kompa?
1. Spadek mocy. HSM pokazywał mi 12.4V dla linii 12V, 5.29V dla 5V i 3.46V dla 3.3V, tak więc wszędzie z nadwyżką. Tak więc hipotetycznie odpada.
2. Błąd sterowników. Ale na razie nie chce mi się w to bawić.
3. Uszkodzone GPU. To już by mnie wkurzyło :evil: .

Znowu bez WoT!
X_______T110E5, IS-7
IX_______T95, VK45.02B
VIII______AMX50 100, Panther 2,
VII______Black Prince, T-43, SU-100M1, T71, Auf.Panther
Inne_____SU-100, CGC, 59-16, T21, E8 Sherman, A-20,
Awatar użytkownika
baba1234
Posty: 1253
Rejestracja: 20 paź 2010, 8:38

Re: Nasze komputery a W.O.T.

Postautor: baba1234 » 14 cze 2013, 20:56

Karta mogła być "grzana" i możesz mieć niefart 8-)
Dałeś ciała trochę z serią 8xxx :/
Sprawdź czy karta nie ma spuchniętych kondensatorów albo czy nie ma takowych w zasilaczu...
Garażtype59,IS7,isu152,Object 704,Fv4202
Awatar użytkownika
Gorzki93
Posty: 536
Rejestracja: 21 sty 2012, 20:29

Re: Nasze komputery a W.O.T.

Postautor: Gorzki93 » 14 cze 2013, 22:20

Właśnie 2 godziny grałem w NFSU2 na full detalach - na radku byłoby to niemożliwe. Trzyma 66' i jest dobrze. Kondziaki na karcie już sprawdzałem, dobre, a do pudła jeszcze zajrzę. Jeśli chodzi o to, że mogła być "grzana" - masz na myśli OC czy "palnik" do naprawy BGA?

Kiedy dostałem swojego pierwszego kompa, byłem jeszcze niekumaty. Wtedy GeForce 4 MX 64MB starczał na wszystko, co wpadło w łapy, a Sempron 1.6GHz wyrabiał spokojnie. Jednak z czasem zacząłem się interesować hardware'm, pamiętam, jak czytałem artykuły o GeForce'ach z serii 6 i 7. A gdy wyszła rodzina 8800 czasopisma ukazywały go niczym świętego Graala każdego gracza. I jak widać mieli ciut racji, bo jest 6x szybsza od zmacznie nowszego Radeona 2600 Pro 512MB. Wiem, że mogę na niej grillować, ma wentylator jak turbinę przemysłową i że żre tyle, co oświetlenie całego domu, ale i tak od dawna chciałem ją mieć. Dałem 100zł. Dużo?
X_______T110E5, IS-7
IX_______T95, VK45.02B
VIII______AMX50 100, Panther 2,
VII______Black Prince, T-43, SU-100M1, T71, Auf.Panther
Inne_____SU-100, CGC, 59-16, T21, E8 Sherman, A-20,
Awatar użytkownika
baba1234
Posty: 1253
Rejestracja: 20 paź 2010, 8:38

Re: Nasze komputery a W.O.T.

Postautor: baba1234 » 14 cze 2013, 22:25

Mam na myśli grzanie bga lutownicą na gorące powietrze lub piekarnikiem ;)
To wychodzi czasem po pół roku a czasem po tygodniu, nie ma reguły.
Czy masz problemy tylko w WoT czy np w innych grach też (oprócz nfsa bo to mało wymagająca gra) ??
Spróbuj zapodać 3d marka ;) wtedy się przekonasz czy karta daje radę.

100zł nie dużo za sprawną kartę starej daty, ale czy to mało za grzańca ;) ?? Się okaże :P
Garażtype59,IS7,isu152,Object 704,Fv4202
Awatar użytkownika
Yuki
Posty: 279
Rejestracja: 21 lut 2013, 19:00

Re: Nasze komputery a W.O.T.

Postautor: Yuki » 14 cze 2013, 22:42

Co do grzańców: u mnie było do 3 razy sztuka. Po pierwszych 2 razach padalo po 2-3 dniach. Po 3 wygrzaniu mialem lapka jeszcze pol roku i sprzedalem. :twisted:

Ale widac bylo wygrzane konkret bo po roku gadalem z kupcem i powiedzial ze problemow z sprzetem jeszcze nie mial :P
Obrazek
Awatar użytkownika
baba1234
Posty: 1253
Rejestracja: 20 paź 2010, 8:38

Re: Nasze komputery a W.O.T.

Postautor: baba1234 » 14 cze 2013, 22:52

Yuki pisze: Po 3 wygrzaniu mialem lapka jeszcze pol roku i sprzedalem. :twisted:

Ale widac bylo wygrzane konkret bo po roku gadalem z kupcem i powiedzial ze problemow z sprzetem jeszcze nie mial :P


To musiało być bardzo dobre wygrzanie, skoro tyle działa 8-)
Albo nowy kupiec nie dostatecznie go obciąża :twisted:
Ja to katuje lapa ile wlezie (bo na gwarancji hehehe) crysisami, gridami...WoTem ^^
Garażtype59,IS7,isu152,Object 704,Fv4202
Awatar użytkownika
Gorzki93
Posty: 536
Rejestracja: 21 sty 2012, 20:29

Re: Nasze komputery a W.O.T.

Postautor: Gorzki93 » 15 cze 2013, 12:36

Ok, pecet przeszedł testy paru gier i benchmarka. Wyniki od najstarszych gier:
Starocie - działa na full
Need For Speed Underground 2 - działa na full, choć raz po 3h komp padł
Chronicles of Riddick - Assautl of Dark Athena - Działało na niskich, po przełączeniu na średnie pada.
WoT - na średnich pada 1s po wejściu do garażu.
3D Mark 06 64bit - pada po 3s animacji


No jeszcze muszę zajrzeć do zasilacza, ale jakby tam wszystko grało to co może być nie tak? Choć teraz naszła mnie myśl, że ta karta ma fabryczne OC, może dorwę Riva Tuner i zjadę taktowanie, z deka w dół. Możliwe, że po palniku nie działa stabilnie na OC. Albo bierze więcej niż maksymalne 148W. Tyle że ja i tak powinienem mieć ponad 50W zapasu. Linia z wtyczką 6pin leci nie od Molexa, ale bezpośrednio z zasilacza.

Edit:
LoL - gra po godzinie zacinała się na 2-3s
Kroniki - ustawiłem wszystko na max z grafą 1280x1024, antyaliasingiem x16, motion blur, cieniami i bajerami było na oko koło 20-25fps, grałem niecałą godzinę i nic się nie stało.

Edit2:
Znalazłem sposób jak wrócić do standardowych ustawień bez wchodzenia do gry:

1. Wpisujesz w wyszukiwaniu %appdata%
2. Wchodzisz w folder Roaming
3. Znajdujesz folder wargaming.net i go usuwasz


Pograłem sobie dzisiaj godzinkę, po czym znowu komp mi się wyłączył. Sprawdzam BIOS, napięcia z nadwyżką (tylko ciekawe, jak to się trzyma w stresie), temperatury 37' CPU, 45' GPU, włączam Kroniki Riddicka i komp mi padł przy intro, gdzie wczoraj namłóciłem niemało. Dziwne. Sprawdzę zasilacz.

Edit3:
Z zasilacza wyciągnąłem garść kurzu i zauważyłem, że osłonki termiczne na 2 rezystorach 0.5W były nieżle przygrzane (skleiły się ze sobą, rozdzieliłem je), a płyta pod nimi trochę się opaliła. Wszystkie kondziaki sprawne, i na grafie i na płycie i w zasilaczu. Miałem kiepski dostęp ze względu na gniazdo zasilające i włącznik, ale wydaje mi się, że między te rezystory trafia jeden z kabli przełącznika 115/230V. Jeśli tak, ktoś musiał się nim bawić. Zasilacz wraz z resztą kompa mam od nowości. Aktualnie piszę z niego, bo pada tylko w stresie.

Coś mnie jeszcze zatrzymalo, gdy miałem zamykać kompa... Na górnej krawędzi karty graficznej widać 4 bloki pamięci stykające się z radiatorem. 2 i 4 mają na sobie taśmę termoprzewodzącą (grubość aż 1mm?), 3 ma ową taśmę nieźle przygrzaną, a 1 nie ma nic. Nie styka się z radiatorem. To przez to może na luzie działać normalnie, a w stresie się wyłączać.

Edit4: Faktycznie termopady były w fatalnym stanie, zapieczone i nababrane. Pastę trza było zeskrobywać, ale po zmianie nie widzę żadnej różnicy. Karta dalej ma 60', 65' w stresie. Miałem pastę AG Chemia Silikon, więc nie za dobrze, ale termopady kupiłem 6W/m2 - najlepsze dostępne. Komp przechodził już z 70h, pasta powoli się wygrzewa (czas wygrzewania to ok. 270-300h). Teraz podejrzane są RAMy lub ich gniazda, muszę zakupić płytkę CD i zgrać MemTest86+. To mi pokaże, czy nie trza czasem szukać winy w płycie.

Edit5: Z memtestem pobawię się później, aktualnie komp bierze moc z 2 zasilaczy.
- Pentagram 460W - płyta, proc, grafika,
- Optimus 200W - dysk, napęd i 2 fan led.
Włączam je w tym samym momencie i komp śmiga. Teraz enermax pokazuje mi max power 401W przy zużyciu kondziaków (Capacity Aging) 40% i pełnym obciążeniu proca i systemu. Co ciekawe, nie wiedziałem, że napęd optyczny bierze aż 45W.
Zobaczymy, jaki bigos z tego wyjdzie...

Edit6: To nie zasilacz i nie RAM jest winne. Może płyta główna, choć teraz bardziej obwiniam sterowniki po zgaśnieciu przy... Chess Titans. Nawet się nie zdążyła załadować. :evil:
X_______T110E5, IS-7
IX_______T95, VK45.02B
VIII______AMX50 100, Panther 2,
VII______Black Prince, T-43, SU-100M1, T71, Auf.Panther
Inne_____SU-100, CGC, 59-16, T21, E8 Sherman, A-20,
Awatar użytkownika
rune323
Posty: 31
Rejestracja: 25 lut 2012, 20:53

Re: Nasze komputery a W.O.T.

Postautor: rune323 » 20 lip 2013, 0:35

Szału nie ma.
Na takim lapku:
Samsung NP300V5A -SO2PL
Windows7 Home Premium
Intel Core i5 2410M
Nvidia GT 520MX gDDR3 1GB
RAM 4GB
przy ustawieniach: jakość tekstur- średnia, jakość terenu, wody, drzew, dodatkowa jakość efektów, dodatkowe efekty w trybie snajperskim- niska, szczegółowość obiektów- średnia, zaznaczone: dynamiczne zmiany jakości efektów i efekty gąsienic, reszta wyłączona, fps wahają się od 10-40, a czasem nawet więcej.
Kiedyś grałem na stacjonarce:
AMD Athlon 64 X2 Dual Core
Procesor 6000+ 3.11Ghz
4 GB RAM
Nvidia GeForce 9800GT
Windows XP SP3
ustawienia gry na full i fps miałem od 50-80.
Nie wiem, może lapek jest za słaby na WoT , a może znaczenie ma to, że do stacjonarki net był po kablu, a lap korzysta z neta bezprzewodowo.
Awatar użytkownika
Gorzki93
Posty: 536
Rejestracja: 21 sty 2012, 20:29

Re: Nasze komputery a W.O.T.

Postautor: Gorzki93 » 30 lip 2013, 11:47

Po długiej przerwie kupiłem GeForce 210 1GB za małe pieniądze, 8800 nie dało rady reanimować ani opalarką, ani palnikiem acetylenowo-tlenowym :twisted: . Gościu mi sprzedał lekko podreperowany syf. Nieważne. Parametry:

GPU - 520MHz, Memory - 600MHz, Shader - 1230MHz

Wiem, że ta karta to dno, ale na minimalu z dobrymi teksturami, buforem x3 i dalekim zasięgiem rysowania mam 40-70fps, da się ładnie grać. Karta jest od Gigabyte'a z pasywnym chłodzeniem i mam małe zastrzeżenia. Podpiąłem drugi monitor, odpaliłem nVidia Inspector, włączyłem WoT i temperatura w stresie sięgnęła 70', podczas gdy w internecie chwalili ją za "oziębłość" gdy miała max 50-60' (zależnie od chłodzenia). U mnie w spoczynku ma powyżej 50'. Tak wygląda mój kącik operacyjny:

Obrazek

Zaraz będę wrzucał na radiator jakiś wentylator (A niech ta machina łazi jak dmuchawa od zboża!) i jak będzie poprawa walnie się overclocking. I tu pytanka:
1. Wiecie coś o jakości standardowych past termoprzewodzących? Nic nie znalazłem.
2. Podkręcenie jakiego parametru najbardziej przyśpieszy karciochę? Stawiam na zegar GPU.
X_______T110E5, IS-7
IX_______T95, VK45.02B
VIII______AMX50 100, Panther 2,
VII______Black Prince, T-43, SU-100M1, T71, Auf.Panther
Inne_____SU-100, CGC, 59-16, T21, E8 Sherman, A-20,

Wróć do „Off Topic - Sprzęt i Oprogramowanie”